`
חדלות פירעון היא מצבו בו יחיד או תאגיד אינם יכולים לשלם את חובותיהם בהגיע מועד הפירעון (מבחן תזרימי), או כאשר יש עודף התחייבויות על נכסים (מבחן מאזני). הגדרה זו מופיעה בסעיף 2 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר החליף את פקודת פשיטת הרגל ופקודת החברות ההיסטוריות.
לעיתים קיימים מצבים בהם עולה קושי להכריע האם אותו יחיד או תאגיד מצוי בחדלות פירעון, ועל כן סעיפים 10 ו- 110 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מסייע בידינו לקביעה האם תאגיד או יחיד מצויים בחדלות פירעון וזאת בהתאם לשורת חזקות.
חזקות אלה נדרשות כאשר נושה מבקש להכריז על החייב כחדל פירעון, שכן מטבע הדברים במקרים כאלה, החייב עשוי לטעון כי הוא כלל לא חדל פירעון. להלן נמנה את החזקות המצביעות על מצב של חדלות פירעון:
כידוע, כל חזקה ניתנת לסתירה ועל כן, במקרי הביניים לתאגיד או ליחיד הזכות להוכיח כי הוא לא נמצא בחדלות פירעון, כך שאי-התשלום לנושה, לא נעשה מחמת חדלות פירעון אלא בשל נסיבות אחרות.
צו פתיחת הליכים הוא צו דרסטי שלמעשה סותם את הגולל על הפעילות העסקית של התאגיד או היחיד, ועל כן חשוב ביותר בטרם נקיטת הליך כלשהוא מצד הנושה או החייב, לקבל ייעוץ משפטי מקיף ומלא, בכדי שניתן יהיה לשאוף לתוצאות המיטביות ביותר במסגרת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.